即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

東望洋斜巷超高樓獲解凍 陳德勝︰政府帶頭違法破壞世遺

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2016年10月28日 18:18

nik_2559_%e5%89%af%e6%9c%ac

停工多年的東望洋斜巷的超高樓項目,獲政府批准可維持已建成81米,發展商已按此高度編製樓宇建築計劃,工務局現正在審批,但該決定違反限高批示。城規會委員陳德勝批評政府帶頭違法,破壞澳門法治精神,「不是行政主導,而是行政霸道!」他擔心此例一開,松山周邊的建築都會以此作為標準,「點解你得,佢得,我唔得?」到時政府將會有越來越多官司纏身,「根據呢個例去到法院,政府係講唔通既。」據他了解,已有團體正計劃再次去信聯合國教科文組織投訴。他說︰「我希望呢封信唔好出,但真係唔好迫我哋(市民)。出咗呢封信絕對是對澳門不利,但無辦法,如果政府要帶頭違法破壞世遺,就只有迫市民走這一步。」

日前政府回應議員質詢時稱,有關項目已經建到81米這麽高了,執埋手尾就算,不要追究。陳德勝指出,2004年,德國科隆大教堂差點被剔出世遺,只因當地政府批准在教堂外一公里的萊茵河對岸興建多棟140米的超高樓。但經教科文組織警告後,一個月內全部拆掉,「人哋有無用一個理由話起咗就算呢?」

陳德勝批評︰「如果政府用咁既態度,益隆炮竹廠都算啦,搞黎有乜意義?御海南灣都不應該收人地,唔賄賂都賄賂咗,咁就算啦。歐文龍做咗咁多事,其實都唔應該坐監,亦都算啦。之後漁人碼頭起90米,算啦,擋下風景有咩問題啊?生活狹窄啲,遷就下經濟發展算啦。如果真係咁,家暴法洗咩立呢?打兩下,算啦,一家人係咁架啦,點解要拉人呢?」

陳德勝表示,保護世遺不是為了個人利益,而是為了社會未來的發展。但政府從都只當世遺是搵錢工具,「佢無一個文化的深度,要保留歷史,讓下一代知道前人係點樣走過來。政府只想到世遺是供遊客參觀,而忽略了澳門人的情感,亦忽略了一班重視世遺的專家學者和朋友。」

他說,澳門現時有好多人扭曲抹黑保育世遺是阻礙城市發展。「呢個係佢地充滿著私心,保育世遺是令澳門城市發展雙贏。點解會俾佢地扭曲,就係因為政府一拖再拖不肯推出總體城市規劃。呢個批示到依家一路都無改,點解唔將佢變成法律?因為政府自己都唔尊重世遺。」陳德勝近期去了泰國和越南考察,發現當地政府對保育世遺視為重中之重的政策。一次他不小心踏在世遺的石板上,即時受到嚴肅批評。「但睇下澳門牌坊,啲人拖隻狗去疴尿,腐蝕到啲石板都穿晒,垃圾搞到週圍都係。」

 

相關報道︰

東望洋斜巷爛尾樓 工務局准保留81米高度

違限高批示?文化局:尊重客觀事實

https://goo.gl/Kwbzbb