即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

青年反思缺公民教育? 張立群︰增建公屋 浪費公帑好戇居

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2016年05月4日 19:19

JEN_9016

政府代表向立法會議員介紹「五年發展規劃」草案。間選議員張立群發言時先讚賞草案文本「寫得認真好,有復古之思」,但部份篇章內容又多又概括,「你唔詳細睇,根本唔知講乜!」他說,莫講話五年規劃,連三日後的事情都難以預料。希望政府的「五年規劃」不要讓市民有太大寄望,「你成日啲俾遠景人地咁好,但自己又做唔到!」

張立群認為,澳門現時最重要的不是興建公屋,或者經濟多元化發展,而是要搞好公民教育。「現在年青人咁反思,就係因為無咗公民教育!《弟子規》都幾乎無人識讀!啲人成日問政府攞錢,攞間屋,係我哋四十年前,無人會問攞間屋架!係問自己幾時有能力攞間屋架啫!」

他又說澳門人生活好幸福,特別有社文司長譚俊榮的光輝五年醫療建設,「你想唔病都難,搵位有大把!」但政府的公屋政策最失敗,「起咁多單位黎做乜?根本係浪費公帑!」他指,澳門現時有60多萬人口,2020年有70萬,但房屋單位合共有19萬,以3人一個單位計算的話,公屋需求量根本不大。「日日講話四、五萬人無地方住,你信唔信啊?點解你哋唔確實睇下啲公屋買咗無人住架呢?」

張立群續說,如果是有能力的國家或者地區,「特別係祖國既建築業咁發達,起個島(填海新城)兩三年,五年後已經有屋住,啲人根本就唔需要擔心土地儲備的問題,如果你哋去諗呢啲嘢係好戇居!」