即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

汪雲下月卸重擔 羅司︰如果我係佢都走

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2015年04月18日 17:17

11165058_826477380750768_4466606385728814944_o

交通問題一向是市民炮轟的重災區,交通局局長汪雲下月終於放下重擔。運輸工務司司長羅立文在總結一連兩日施政辯論時,特意提到汪雲的離職,涉及公務員士氣低落的問題。對於如何提升屬下士氣,他希望社會及立法會理解公務員的工作壓力。

羅立文表示,自己去年底回澳前並不認識汪雲,但「一回到澳門,見十個人,有八個都係講呢位同事。」但經四個月共事後,他十分欣賞汪雲的工作表現,並「完全明白,完全接受」汪雲以私人理由辭職,「如果我係佢,或者……都唔係或者,係好大可能做同一個決定。」

11165129_826483757416797_8244327844319772168_o

下屬卸責成風 羅司︰我真係唔知點解決

另外,羅立文承認屬下部門存在「卸責」文化,「但係點樣解決?我都唔知!或者要啲時間,逐步改善。」

他表示,有一次出席諮詢委員會時,「有委員嘈得好犀利,要求解釋法律」,但相關範疇的法律代表「無嘢講」,他已要求屬下官員日後開會,「一定要開把口,一定要有嘢講!無可能代表去開會,有事出唔到聲,解釋唔到!」

他亦指出,卸責文化同樣出現在收則工作上,「呢個人無能力簽(則),無能力發現問題,呢個人就唔應該去收則。有問題,寫!無問題,簽!一個人揸唔到主意,就兩個三個!」

他又透露,下屬部門人員晉升文件交他確認時,附上大量履歷,「我都唔識呢個人,交俾我做咩?!」他表示,政府行政程序多,文件又多,自己有很多重擔在身,「孭到我腰骨痛」。他認為政府人員不願「孭鑊」是「一個問題,一個文化,點解決?我真係唔知!」