網上放負=犯法? 警情通告捱批 網民︰有困不能解 有苦不准言

即時報道

文:記者殷憂

時間:2022年04月22日 9:09

(網絡截圖)

在疫情陰霾籠罩下,不少人都面臨著沉重的生活壓力,自殺問題亦引起社會關注。僅僅是今個星期截至週四,本澳已出現四宗自殺個案。司警昨(21)晚發出警情通告指,近日網絡社交平台出現多個發洩負面情緒的帖文,內容除製造企圖自殺的假象外,更慫恿他人跟隨或附和,增加有情緒困擾人士的輕生念頭。司警又提配市民,上述行為已構成犯法,可被處最高一年徒刑,或科最高一百二十日罰金。

然而,司警此則警情通告引來網民強烈批評,有網民直言︰「有困不能解,有苦不准言,社會真系充滿一片和諧。」有網民認為政府不正視社會問題,反而用法律恐嚇市民不准抱怨;亦有網民表示,現時澳門市民正在疫下受苦,是否還要像上海官媒那樣載歌載舞才满意?亦有網民批評政府,為何不去正視問題,反而要去解決提出問題的人?有網民揶揄︰「澳門法網真係好完善,乜X都可以犯法」。

訂閱每月紙本

司警指出,《刑法典》第二百九十五條「濫用及虛構危險訊號」罪規定,濫用警報之信號或召喚、或求救之信號或召喚者,又或製造假象使人相信因出現禍事、危險或集體處於困厄之狀況而需要他人幫助者,處最高一年徒刑,或科最高一百二十日罰金。

(網民在傳媒報道的留言截圖)

部分網民留言︰

「係咪要好似上海咁,一邊啲市民受緊苦,另一邊電視台就抗疫晚會載歌載舞咁?幾離地先講得出咁嘅嘢?」

網絡廣告套餐特惠中

X

「係咪要好似上海咁,一邊啲市民受緊苦,另一邊電視台就抗疫晚會載歌載舞咁?幾離地先講得出咁嘅嘢?」

X

「而家已經差唔多每日一單 真係認為散播鼓吹係主要原因?點解正苦唔檢討下點樣解決失業問題?唔聽民意 做咩事都一意孤行?」

X

「唔諗下點解決!只識解決提問題嘅人!唔諗下點解咁多人要發洩?唔諗下點解咁多人有負面情緒?治安經濟衰過以前!不知所謂!」

X

「點解唔係社工局出安撫同呼籲珍惜生命既稿,而家倒轉頭用法律去惡返市民,我認為呢個處理方式唔係最合適。」

X

「叫人吾好散播負面,你依加散播緊嘅米最負面lo!有困不能解,有苦不准言,

社會真系充滿一片和諧。」

X

「唔去正視問題

而去解決提出問題既人?

即係你唔講我唔講

人地就唔會自殺

人地唔係山窮水盡會諗到去呢一步?

麻煩唔好再粉飾太平

唔係一張消費卡就可以將問題禁低」

X

「近期自殺的年齡層大部分都超過30歲以上,唔係心智未成熟的小學生中學生呀!!咁大個人,會因為網上放負貼而自殺?經濟環境差,一堆民生社會問題未得到有效處理,整個社會氣氛都處於低點!政府唔係去著手解決問題,而係用法律恐嚇手段叫市民唔準講唔準抱怨。

香港政府都識得拍下溫情廣告叫人去搵相關機構協助,叫人共渡時間,澳門政府就用恐嚇手段😒澳門果然與別不同」

X

社工局呼籲居民關心自己、家人及親友的情緒。如有需要,可致電澳門明愛生命熱線28525222,又或社會工作局電話輔導熱線28261126,尋求傾訴與所需協助。