今年公共工程投資預算百六億 羅司:要有心理準備「成個澳門係大工地」

即時報道

文:記者小聚

時間:2021年03月29日 22:22

運輸工務司司長羅立文 (中)回應議員質詢。

運輸工務司司長羅立文表示,今年運輸工務範疇公共工程的投資(PIDDA)預算為澳門元160億,比去年增加了很多,呼籲市民要有心理準備,「成個澳門係大工地,我諗呢樣嘢係走唔甩。」屆時交通肯定「差啲」、「肯定通街挖、泥頭車肯定通街走」。

立法會今(29)日舉行大會。多名議員關注氹仔奧林匹克游泳館圓形地周邊路網重整,導致附近交通擠塞問題;以及部分公共工程不能同時展開,導致路面被重覆開挖,對交通造成負擔。羅立文回應議員時表示,去年公共工程投資預算是96億澳門元,「今年係160億,所以交通、挖路、 工程、大家準備會差啲了」,「大家有心理準備,成個澳門係大工地,我諗呢樣嘢係走唔甩」。他又反問議員,究竟政府應該要同時展開相關工程或是一個接一個地開展,「若做完一個又一個,你哋梗係話蚊都瞓啦⋯⋯又話市民嘅期望係由頭到尾,你哋話畀我哋聽你哋(議員)想點呀?」

訂閱每月紙本

羅立文又指,若完成一個再開展另一個工程則需時頗長,「一齊做又話亂⋯⋯160億肯定會亂、肯定通街挖、泥頭車肯定通街走。」他又表示,一旦展開大型工程,則必須先建變電站以增電力;因須建變電站則需「通街拉電纜」因而要挖路。