【9.12】2021澳門立法會選舉2021-07-16 乖孩子終於也沒糖吃即時報道

全面封殺民主派 澳門市民說什麼?

【9.12】2021澳門立法會選舉2021-07-16 乖孩子終於也沒糖吃即時報道

文:記者殷憂

時間:2021年07月17日 10:10

「澳門已經好聽話!!!連一點反對都吾聽得!!個地球真係好X危險。」

#

「所有嘢係都係畀你先有嘅,唔畀你就無,唔係用「乖」換來的。」

#

「你搞得呢d 小動作 咁睇怕你都唔會怕9月投票率創新低啦」

#

「社會已逐步邁向極權運作,特點係有一班人不斷宣傳某幾個極權人物,要學習講話,思想,以愛國者之名包裝整件事,所有野都以愛國者之名淩駕法律,整個社會,所有人,每件事都會被這班人控制,他們可以亂加虛無的罪名,亂扣帽子,整個社會像神權社會一樣運作。」

#

「這是澳門人支持港共暴政和港警鎮壓的惡果。」

#

「一些反對的聲音都唔比發的話,不如直接執左個立法會,唔使選,浪費金錢人力物力,政府説什麼就做什麼吧。」

#

「作為一個地區的議員,要擁護在當地實施的法律(如澳門基本法)同效忠所服務的地區(即澳門特區),兩者都是理所當然的。但點解要擁護某一個政黨? 說到底不是愛不愛國而是愛不愛黨。」

#

「政府講就得,不要鬼鬼鼠鼠,講一套做一套,叫人擁護基本法,憲法,自己卻帶頭違反,點服眾?所以不要再說法律了,乾脆取消立法會吧。」

#

「真係好心痛 活左40年人 未見過政府為左打壓為民發聲既少少聲音可以做到咁 呢個政府好恐怖」

#

「當一個政權毫不掩飾地使用政治暴力,代表它已經不被制衡且無所畏懼,被壓迫者除非極其理智且團結,否則只能任由魚肉。」

#

「坦白啲講句,呢兩年好多澳門人睇香港既心態就係:睇人僕街最開心…但輪到自己僕時千祈唔好喊!#因為他朝君體也相同」

#

「唔好以為睇到香港咁澳門人可以食花生,正所謂唇寒齒亡,香港完咗下一個就係澳門」

#

「當年香港DQ個陣,仲當人馬騮戲咁睇,而加咪到自己受番哂。」

#

「如果尖銳的批評完全消失,溫和的批評將會變得刺耳。如果溫和的批評也不被允許,沉默將被認為居心叵測。如果沉默也不再允許,讚揚不夠賣力將是一種罪行。如果只允許一種聲音存在,那麼,唯一存在的那個聲音就是謊言。」

#

「本身非建制派就已經唔夠票過議案,而家直頭鍾意點講就點講,然後選管會司警將個波互拋,而家連投票都慳番,我懷念安安,最少佢都只係貪錢。」

#

「澳門向來沒有反對派制衡建制的局面出現,這樣DQ實在難看,如果要立心不良,都唔好咁核突吖,一點公關都冇,好fail.而是次DQ也肯定和反對派為政府管治帶來阻力無關,我唯一想到的也只是為建制帶來更多的政治分紅,在艱難時刻將分餅機制進一步完善。」

#

「你以為只有隔離煲湯煲到冚冚聲?其實你一直浸係煲溫水度炸~依家開大小小火,你地就終於有感覺吧~但太遲啦~現金分享洗曬未呀」

#

「甚麼是和諧?和諧是是一百個人說不同的聲音之餘,而又懂得互相尊重。 並不是想盡辦法把另外九十九種聲音毁滅,而只剩下一種聲音!做人不可以野蠻,政黨、政權亦同樣。全世界人咁多國家都係到睇緊,到底可以野蠻成點?」