長者散步攰坐低抖下都唔得? 馬超雄:抖完氣,攰嘅其實應該返屋企休息

6.18疫情大爆煲 即時報道

文:論盡採訪組

時間:2022年07月24日 20:20

特區政府於今周「鞏固期」放寬部分防疫措施,如市民可以放狗大小兩便、外出散步等。然而,有市民指出,長者雖可以出街,惟累了想坐休息片刻則要擔心被趕;另邊廂,賭場則可以讓賭客玩足全日。有記者問及長者散步完坐在街上休息片刻的感染風險是否比全日於賭場更高。治安警察局行動及通訊處處長馬超雄回應時表示,特區政府希望市民在外面散完步應即時回家。「散完步,抖完氣,攰嘅其實應該返屋企休息。(當局)最驚有啲人喺公共地方嘅櫈上坐下,越聚越多人,呢個都係一個風險。」

 

馬超雄在今(24)日疫情新聞發佈會上表示,目前特區政府整體防疫方向,「無乜特別需要唔好外出,留喺家中。」特區政府亦考慮到市民留家好一段時間,在疫情開始相對穩定時,「有些地方放寬咗,(市民)可以外出,正式講係『抖抖氣』」。

訂閱每月紙本

治安警察局行動及通訊處處長馬超雄

馬超雄又稱,市民在外出時都要記住戴好KN95罩,避免聚集,「希望大家喺出面散步,散完步,抖完氣嘅,攰嘅,其實應該返屋企休息,最驚有啲人喺公共地方嘅櫈上坐下,越聚越多人,呢個都係一個風險。」

他又強調,警員繼續在街上巡邏、宣傳及呼籲,「呼籲居民儘量唔聚集,係擔心呢樣嘢(聚集),希望市民諒解及配合。」

網上亦有貼文指,當局以怕人流聚集為由,長者行到攰,坐低都不准;而居民走入賭場,全日耍樂則無問題,當局的理由則為賭場內有防疫指引。該貼文一出則便不少留言回應,有網民稱,「最好個個長者都有人照顧唔使自己買餸咁辛苦」,「所以係鼓勵大家幫襯賭場」、「鼓勵長者入賭場吹水」、「法例只針對窮或無權力既人」,「正苦鼓勵長者行到攰咪入賭場坐吓飲水順便玩番兩手囉!」

網絡廣告套餐特惠中

至於有關記者提及的賭場感染風險問題時,衛生局傳染病防控處處長梁亦好回應時稱,「鞏固期」場所營運已有指引規範,場所可根據自身需求營運,進入場所人士亦要遵守防疫措施,以及保持適當距離。