即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

議員日日追經屋甩磚問題 羅司︰我明白今年是特別年 但唔好整大個問題

即時報道

文:記者殷憂

時間:2021年02月6日 8:08

近期眾多議員都關注經屋湖畔、業興的甩磚問題,有質詢,有遞信,有邀請傳媒實地視察等等。運輸工務司司長羅立文昨(5)日在立法會再次回應經屋甩磚問題,他說︰「我明白今年係一個特別嘅年(選舉年)」,有問題就處理問題,但不要將問題化大。「亦都唔好出一兩個問題就話我哋做嘅嘢全部都係垃圾,呢個唔係事實。」

羅立文表示,現時很多批評都對他的同事不公平,甩磚並非公屋獨有的問題,很多私樓同樣有,「連我哋啲局長住的私樓一樣有甩磚……兩個(湖畔、業興)都係甩幾個巴仙的面積,但嘈嘅音聲係咪幾個巴仙呢?唔知啦。」

他說︰「我明白今年係一個特別嘅年,但係大家睇一睇呢樣嘢,我哋同事都要捱,係咪佢哋做工程好鐘意跌磚跌嘢呢?梗唔係啦。」他表示,湖畔大廈2012年收則,政府2017年才完成驗收,過了保養期就是小業主的責任,政府會配合小業主的決定。

「希望大家明白,唔係因為兩個樓,嘈到不得了就話我哋啲工程有問題。青怡、青洲坊、快富、快盈、青濤,係我哋同事咁渣?唔係啊嘛?唔好因為兩個樓就覺得我哋做嘅嘢全部都係垃圾,呢個唔係事實」,羅立文說︰「做嘢一定會撞板,唔做嘢就肯定唔撞板,無可能一百個決定,一百個都啱。希望唔啱個啲係細單個啲,唔係大單個啲。所以唔做嘢就無問題,做嘢就一定有問題。」

他續說︰「我哋都唔鐘意出問題,我阿媽生我出嚟好鐘意俾人鬧咩?好彩我阿媽死咗咋,如果我阿媽仲在生,成日睇住個仔俾人鬧……所以,大家同情下我哋同事,唔該啦。」

請支持論盡走下去!新聞自由是靠全民來維護的。
支持捐款︰https://aamacau.com/donation/