2019特首選舉新聞集即時報道

廉政建設不可避免 賀一誠︰利益輸送非我作風

2019特首選舉新聞集即時報道

文:論盡採訪組

時間:2019年06月18日 15:15

有傳媒問及澳門貪腐的問題,「澳門好多利益、水好深」如何落實建設一個廉潔政府的參選宣言?賀一誠笑言︰「我有一米七幾,都仲未浸得死」。他強調,澳門要建設廉潔政府,是不可避免及不容質疑的問題,但現時只是公佈參選宣言,未是適合時機詳述建設廉潔政府的想法,「可以講時一定講,不會走數」。

被問到如何修補政府和居民之間的互信關係,以便推動政策落實?賀一誠說,政府需要多聽基層市民的意見,但亦需要平衡各方利益,「呢個利益,唔係輸送利益,而係將利益損害減至最低。唔係為咗某一批人而去輸送利益,呢個唔係我的方針,亦不是我做人的風格。」

至於賀一誠的參選理念提出「變革創新」,他說,「出一個問題再解決一個問題並非善治,「因為出一個問題,社會遊行一次就改一次,唔遊行就唔改,呢個唔係有效的管理」。變革是世界發展趨勢,但不會為了變革而變革。澳門有很多問題,尤其是行政制度的問題需要從源頭上解決,例如「識人好過識字」,「澳門的行政制度沿自葡國,三十多年沒有改變,值得檢討。」

賀一誠表示,對於行政改革上的問題自己心中有數,否則不會寫入參選宣言當中。他說︰「改一定有震動,改一定會有陣痛,呢個改一定要得到居民的支持,我才能改。做任何嘢唔改係最舒服,日子都係咁過啦。但唔係我哋可以對得住大家的作風。改變可能是痛苦的過程,改咗可能比以前衰呢?無人知。當我哋係為咗好而改,希望得到市民支持,不好為咗改而改,亦都唔好為咗唔改而任何嘢都唔做,呢個係不作為。坦白講,如果要不作為,我寧願不參選。今日參選咗,我就有信心、有決心去做啲事。」

至於當選後會否推動政改?他說︰「呢個制度已經行咗咁多屆,進一步點樣再聽社會意見,但呢個係中央權限,工作量亦都很大。」