即時報道桃花崗地權案
即時資訊、特別報道、即時評論。

桃花崗小販陸續離場 彭記:沒服務到最後 對唔住

即時報道桃花崗地權案

文:論盡採訪組

時間:2018年06月30日 16:16

「幾多老友今朝嚟探我。我冇開聲講,幾多老友嚟探我……我自己覺得……對佢哋唔住,冇服務佢哋到最後,我對佢哋唔住。」「彭記」老闆大哥雄說。

桃花崗「彭記」大排檔、德姐成衣,將於今日結業。不少「桃花崗之友」特地到此話別,眾人大嘆不捨。「彭記」老闆大哥雄表示,有朋友今日專程來訪。德姐與大哥雄都表示,對於結業深感無奈,並多謝街坊多年支持。

「彭記」大哥雄

記者今早到桃花崗時,彭記已在收拾。大哥雄表示,在桃花崗擺檔幾十年,深感不捨。「佢哋都冇得嚟幫襯,冇得食咯,冇得嚟探吓阿叔咯。最多(一齊)去飲茶、講電話,冇得喺度坐,冇得叫吓UNCLE咯,咁點搞呀?」「捨得就唔捨得……幾十年……三十幾年喺度,何來捨得丫……任何一個人都唔捨得。」

「多謝街坊幾十年幫襯我,關照我,開開心心過咗幾十年。多謝你哋。」大哥雄說。

彭記與王先生(右二)合影

從珠海來探望大哥雄的遊客王先生表示,知道彭記要結業,特地來訪。他表示,約四、五年前開始幫襯彭記。「次次嚟(澳門)都嚟呢度食嘢,嚟呢度飲咖啡,嚟親澳門我都要搵大哥雄,都要過嚟飲返杯咖啡。」「大家坐埋一齊傾吓偈,吹吓水,冇咩約束,大家坐櫈仔咁樣,唔似茶餐廳。」

「第時過澳門都唔知去邊度。我嚟親,第一站肯定係大哥雄呢度。」

德姐

布販德姐亦表示,多謝街坊多年支持,「佢哋真係好有心。」現時德姐尚有少量貨品,準備送予親友或自用,或捐去慈善機構。對於要離開桃花崗,德姐坦言好無奈。「好無奈,不過算啦,我都做咗57年喇。」又指,曾想過政府可利用地段加設公共設施,包括車位、老人設施等,「不過呢啲都成泡影啦,係『發噏瘋』,希望啲地產商有良心啲啦,價錢唔好咁貴賣畀啲市民。」