即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

社工註冊制度 二常會會見團體「大細超」? 陳澤武︰無責任一定要見關注組

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2018年01月16日 12:12

立法會二常會主席陳澤武表示,委員會決定就《社會工作者專業認證及執業註冊制度》法案,於本月31日會見五個社團以及三個關注組的代表。每個社團有半小時的發言時間,三個關注組將一併會見,會面時間合共亦只有半小時。委員會若覺得有關團體的意見較為重要,會制訂報告書,再和政府商討。

被問及如此安排會否擔心被質疑「大細超」陳澤武表示,立法會諮詢期只是收集書面意見,好多委員都覺得這三個關注組並非註冊社團,應該不要會見。「我哋真係冇責任,冇規定一定要見佢……已經好盡力地按排時間見佢哋。是否不公平,見仁見智。以後有400個(關注組)要見,係咪要見曬呢?」他說︰「完全無考慮係咪『大細超』,覺得需要做的事就做,點樣幫到政府方面做得更好,有邊啲人可以提供意見,無考慮咩人上唔上街,係咪百分百公平。」

 

相關報道︰

社工三小組向二常會陳澤武主席呼喚︰

『你這剎那在何方,我有說話未曾講』

https://goo.gl/M1jiQ4

 

「社團至上」容易造成民意誤差

蘇嘉豪︰吸納民意不應差別待遇

https://goo.gl/dpGfQu

 

二常會疑不願見社工發聲

蘇文欣︰係咪要迫佢哋上街?

https://goo.gl/QMWzh5

 

吳國昌︰二常會無理由拒見關注組

「一專兩制」過時脫節須改變

https://goo.gl/ypmDEM