即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

逆風而行? 政府擬200億投資內地 鄭安庭︰唔會好傷筋骨

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2015年08月31日 18:18

_DSC0362

近期環球股市動盪,特區財政儲備的股票投資亦受波及,暫錄得帳面虧損。但政府又計劃動用100至200億元財儲到內地省份投資民生基建,令社會質疑風險會否過大。議員鄭安庭表示,該筆資金只佔特區財儲很小的部分,「唔係話好傷筋骨」,「有危亦有機」,他相信政府會審謹理財,不會隨便亂用財儲。他續說︰「現時中國經濟起飛,全球睇緊中國經濟,在中國經濟起飛的時候,澳門可否搭上快車呢?要靠政府智慧。」

有關言論隨即引起記者嘩然,指出不少專家都認為內地經濟有較大的下行壓力, 議員麥瑞權隨即補充,鼓勵政府大膽投資,推動產業多元化,但要將風險評估向市民及立法會交待。「投資邊度不重要,但點解要揀呢度?點樣保本保利呢?」至於政府今次的計劃,他不表態支持或反對,只稱︰「利澳為民的嘢,我哋都要支持,但未有細則性資料,好難去表態。呢個係我地既原則,亦都係我地既競選承諾。」

鄭安庭其後亦補充,自己的立場是要保本保息,政府要珍惜每一分公帑。