即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

羅立文真心話

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2015年04月18日 17:17

11164828_826406307424542_2843363338325428701_n

澳門咁多車點搞?

羅司:我唔鍾意講果啲說話,會研究還是甚麼的,每月多900架機動車,無咩好辦法,除非各位有咩建議。

限車無可避免

羅司:除左限車,無其他辦法!每月增加900多部機動車,實死!北京、新加坡都有限車,問題係要限幾多?大家要有個數。1年23萬架,道路增長只有1%,這是遲早的事,避免不了。

政府諮詢濫?

羅司:澳門好多諮詢,一項公共政策諮詢幾乎要花一年時間,從撰寫問卷、聘請顧問公司,60日諮詢期加180日完成報告。我只係睇過4份諮詢報告,你問到諮詢成效,坦白講,我有少少疑問。

好驚公共工程又停工…….

羅司:停一、兩個月已經要處理,處理唔到就計數。……出現左問題唔處理,停晒係度,唔係我性格。

漏水

羅司:儘做!但我以為只係要管公屋漏水,點知私人樓都要理。私樓漏水點解都要政府處理?處理唔切又投訴,所以邊做得切?呢度又漏、果度又漏,呢度唔開門,果度又唔開門…….

羅司:限車無可避免

羅司:除左限車,無其他辦法!每月增加900多部機動車,實死!北京、新加坡都有限車,問題係要限幾多?大家要有個數。1年23萬架,道路增長只有1%,這是遲早的事,避免不了。

羅司唔明點解的士牌可以做遺產

羅立文表示完全同意的士牌不應用作投資工具,價高者得,政府也毋須靠此增加收入。他又對現時全澳約一半、650個早年批出的永久的士牌有另一套睇法:「的士牌可以做遺產,到我死,可以好似舊金咁俾我個仔、個孫?」

電訊市場開放左仲係又慢又貴

羅司:我作為消費者都有份投訴!未來會睇下係營運商定係電訊局既問題……

大廈樓上天線會否有輻射?

羅司:如果你問公司,公司肯定個個都話無輻射;你問市民,肯定人人都覺得有輻射。無人想係呢啲設施下面住。

電訊管理局代局長許志樑:如果拆走住宅上的天線,會影響該區訊號接收。輻射符合國際安全標準。

Wifi Go 點解唔可以24小時?

羅司:而家全澳有164個點,但旅遊區無一個係24小時。唔使錢啲人又會成晚聚係度,日日嘈,周圍啲居民又投訴。