即時報道
即時資訊、特別報道、即時評論。

政府與阿里巴巴簽約發展智慧城市 鄭仲輝:有違「貨比三家」規矩

即時報道

文:論盡採訪組

時間:2017年08月13日 18:18

特區政府突然與阿里巴巴簽署協議發展智慧城市,但政府對於與阿里事前商討及協議細節均沒有多談,令社會對此存在不少質疑。公用事業關注協會理事長鄭仲輝認為,今次政府與阿里簽約,有違本澳「貨比三家」的規矩,令社會感到非夷所思。他認為,政府理應提早向外界公佈,「其實政府大可以提早話俾市民聽,點解會變成咁,政府係咪輕視民間係呢方面嘅關注力?政府最好要出嚟解下畫。」

有意見質疑,政府先與阿里簽署框架協議,再商討細節及就項目進行判給,做法並不恰當,並會削弱政府議價能力。鄭仲輝認為,由於框架協議當中可以千變萬化,立法會亦不具備監督財政支出的制度,「呢個項目以後會唔會變成另一隻大白象?呢個智慧城市嘅項目會唔會係財政支出方面變成另一個無底洞?」他認為,雖然政府已與阿里簽署框架協議,但政府有責任在每個項目實行之前,將每個項目的細節、執行情況及預算向市民交代。

政府曾多次表示,智慧城市框架協議將於2018年底「初見成效」,但社會至今仍未得知由阿里興建的雲計算中心的選址及規模。鄭仲輝認為,現時仍未有實際資料去估計相關情況,「但既然佢(政府)講得出2018年底會初見成效,究竟乜嘢叫初見成效?初見成效嘅基礎會建立係邊度?要具體咁講清楚。」