#029 新土地鍊金術 / 論盡紙本
▧ 封面專題:今期CD區背後的土地戲法將大解密。 ▧ 藝文爛鬼樓:公共空間爭奪戰──愛都,別無他選? ▧ 綠色生活:在自然保護區里度過清新有趣的一段時光 ▧ 城牆之下:「天主聖名之城」的燦爛故事。 ▧ 遛躂澳門街:但見蓮溪廟的地界石已半埋地中。   ◈ 每月一號出版 定價:MOP$5 / NT$ 45 售賣地點:http://aamacau.com/?p=7737 訂購表格:http://aamacau.com/?p=3847 廣告聯絡:[email protected]

» 打機 or 魚柳飽?/外展社工:細路夜晚可以去邊?

#029 新土地鍊金術 / 論盡紙本

文:論盡

時間:2015年09月15日 10:10

打機 or 魚柳飽?

11912870_10203600933024332_667022791_n

12048752_10206735453040332_630764875_n

打機 or 魚柳飽?
白鴿巢公園經常人滿為患,不少長者會到附近的快餐店及遊戲機中心打發時間。那些含「幸運」成份的遊戲機,整個下午都圍坐著人,以老年人和中年婦女居多,不斷的投幣瘋狂按掣期望贏更多代幣,不但要回本更想「打到大老虎」。有的長者天天報到,一個下午便玩去200至300元,打機中心的獎品已經不再是小孩玩意,如熨斗、洗頭水、清潔劑。代幣在街外有價有市,可以8折出售直接換錢,變成另類賭博。

12023107_10206735452920329_330554043_n

12047557_10206735453080333_69567734_n

外展社工:細路夜晚可以去邊?

想辦多些活動俾班細路,俾佢地有一個發揮的機會,但場地真係好缺。搞Band Show 練習和演出場地都好難搵。試過問學校借足球場、籃球場被拒,公體網長期full booking,好多已經被體育會、團體book左,平時市民都要爭崩頭。大部分活動中心夜晚8點後便關門,夜晚完全無場。如果佢地夜晚真係唔想返屋企,唔想佢地去一些高危隱蔽既地方,咁易接觸到危險的事,深夜更應該有安全既活動場所,新加坡早已有24小時青年中心。
政府定既文化門檻好高,唔係每個細路都有條件、鍾意學鋼琴、小提琴,跳街舞、Graffiti (塗鴉) 、玩滑板、踩單車都很好很健康。但係公園玩又話嘈住人,係友誼廣場、文化中心對開又有可能俾保安趕。跳街舞最慘,有的只能夜晚係無人管既商場內跳。澳門有咁多學校、受資助既文創中心和場所,係咪可以釋放番資源出黎俾社區去用?

台灣捷運地下街也是練街舞的熱門場所。

台灣捷運地下街也是練街舞的熱門場所。

旅遊塔旁的自由波地是少數24小時開放的球場,但只是臨時性質。

旅遊塔旁的自由波地是少數24小時開放的球場,但只是臨時性質。